neděle 8. dubna 2018

Umění být - Erich Fromm

Mít, nebo být?

Autor/ka: Erich Fromm
Originální název: The Art of Being
Rok vydání: UK 1994/ CZ 2016
Nakladatelství: UK Bloomsbury Academic/ CZ Portál
Překladatel/ka: Vlastislava Žihlová a Milan Váňa
Počet stran: 152

Erich Fromm je jeden z nejznámějších psychologů. V knize Umění být se zabývá, jak už název napovídá, bytím. Klade si spoustu otázek, které se dotýkají různých disciplín psychologie, filozofie a někdy i sociologie.
Uvažuje nad překážkami bytí i nad chybami, kterých se lidé dopouštějí v každodenním životě. Zkrátka přemýšlí o tom, o čem by vás přemýšlet ani nenapadlo.
 „Avšak právě vinnou gigantické moci a rozměrů byrokracie státu, armády, průmyslu, nahrazením osobních šéfů neosobními byrokraciemi se stal jedinec ještě bezmocnějším, než byl kdy předtím, ačkoli si své bezmocnosti není vědom.“ (s. 41-42)
Ačkoli tato kniha spadá do odborné literatury, čte se velmi dobře. Není psána nijak učebnicově, ale opravdu spíše jako příběh a vše je tam podrobně vysvětleno, takže se dá opravdu normálně číst. Není to žádné oddychové čtení, ale rozhodně nemusíte být psychologičtí znalci, abyste ji pochopily. Stačí u toho čtení jen trochu přemýšlet.
„Realita klade na člověka své právo – právo, jemuž se dá uniknout jen ve snech, stavech transu či v šílenství.“ (s. 43)
Kniha je rozdělena na šest částí, z nichž se každá zabývá trochu něčím jiným. Některé mě samozřejmě bavily více, ale jinak do sebe perfektně zapadají a tvoří jednotný celek. Text je plný jak autorových osobních názorů, tak odkazů na jiné autory, jejich citáty a teorie. Jedním z těch, na které Fromm odkazuje nejčastěji je určitě Sikmund Freud. Ostatně jeho psychoanalýza je podstatnou součástí knihy.

Překvapilo mě, jak jsou probíraná témata aktuální a jak přesně Fromm vystihuje dnešní situaci ve společnosti, když knihu napsal již v sedmdesátých letech. Dotýká se tam už i moderních technologií, které v té době ještě nebyly zdaleka tak rozšířené.
„Moderní člověk je člověk mas, vysoce „socializovaný“, ale velice osamělý.“ (s. 36)
Musím také pochválit grafické zpracování. Obálka je velmi jemná, jednoduchá, ale zároveň složitá. I volba paperbacku se hodí, pokud si do knihy chcete vpisovat poznámky, nebo ji číst například v autobuse.
„Člověk může být otrokem, aniž by mu byla nasazena pouta.“ (s. 20)
Knihu bych doporučila všem, kteří se alespoň trochu zajímají o psychologii nebo filozofii, protože je nádherně srozumitelná a nevyžaduje tolik předchozích znalostí z oboru. Rozhodně si plánuji přečíst ještě nějakou autorovu knihu.
 „Náš systém vzdělávání nepřispívá ani k růstu myšlení, ani k vývoji aktivní představivosti.“ (s. 108)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.