sobota 14. května 2016

Den co den - David Levithan


Každý má jen jeden život, ale on, on jich má tisíce.

Autor/ka: David Levithan
Originální název: Every day
Rok vydání: USA 2012 / CZ 2013
Nakladatelství: USA Knopf Books  / CZ CooBoo
Překladatel/ka: Tomáš Bíla
Počet stran: 344

Každý den žije v jiném těle. Každý den je to jiný člověk, jiný život. Dívka, chlapec, ošklivý, tlustá, krásná, svalnatý. Každý den je nový. Nepamatuje si, že by to kdy bylo jinak.
Nikdy nezasahuje do cizích životů, nikdy jim nepůsobí potíže. Ovšem jen do té doby, co potká Rhiannon, dívku, se kterou by chtěl být celý život a nejen pouhý jeden den. Ale může jí říct pravdu? A jak by mohli být spolu, když je každý den někdo jiný?

Podle všeho se vždycky ocitám v těle někoho, kdo je stejně starý jako já. Neskáču mezi šestnácti a šedesáti lety věku. Momentálně je mi pořád šestnáct. Nevím, jak to funguje. Ani proč. To už dávno neřeším. Zřejmě na to nikdy nepřijdu, tak jako normální člověk nikdy nepřijde na příčinu toho, že je na světě. Po chvíli se prostě každý spokojí se skutečností, že tu je. Není jak se dobrat nějakého důvodu. Můžete spřádat teorie, ale nikdy nebudete mít důkaz, že jsou pravdivé.

Příběh se odvíjí pohodlným tempem a stránky ubíhají jedna za druhou. Kniha má skvělý nápad, který je navíc i úžasně zpracován. Díky tomu můžete poznat životy spousty lidí a vcítit se do nich z úplně jiného pohledu. To je asi to, co na knize nejvíce oceňuji, protože nahlédnete pod obal lidského chování, přetvářky, lásky, lží. Získáte úplně jiný pohled na svět.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Komentář mě vždy moc potěší, protože mě zajímá váš názor na to, co píši. Snažím se odpovídat na všechny.